Apel pentru texte dramatice 2023-2024

Rețeaua Eurodram

Comitetul român din cadrul rețelei Eurodram lansează un apel pentru texte dramatice în limba română. Data limită de trimitere a textelor este 20 ianuarie 2024. În urma acestui apel, vor fi selectate 3 piese de teatru care vor fi difuzate în cadrul rețelei Eurodram, în vederea traducerii în alte limbi și a prezentării textelor românești în afara granițelor. Începând cu 20 martie 2024, rezultatele selecției vor fi comunicate direct pe mail autorilor și pe site-ul Eurodram  http://eurodram.org

Prin urmare, ne puteți trimite propunerea dumneavoastră (1 text/autor/sesiune), cu condiția să fie piese de teatru recente, create în ultimii 3 ani și scrise în limba română. Pentru aceasta, vă rugăm să completați fișa informativă pe care o găsiți mai jos și să ne-o trimiteți împreună cu textul la adresa :  eurodram.ro.contact@gmail.com

FIȘĂ DE PREZENTARE

Adresa de contact

 eurodram.ro.contact@gmail.com

Titlul textului dramatic:

Nume autor/autoare:

Email autor/autoare:

An publicație/creație:

Traduceri existente: –

Sinopsis (max. 10 rânduri):

Eventuale precizări legate de text (max. 5 rânduri):

Biografie autor/autoare (max. 10 rânduri):

Îmi exprim dorinţa şi îmi dau acordul ca acest text să fie difuzat în cadrul rețelei Eurodram. În cazul în care acest text este selectat de către comitetul român, îmi dau acordul ca acesta să fie citit public.

Pentru informaţii complementare:  http://eurodram.org

CUM FUNCTIONEAZA EURODRAM ?

Înființată în anul 2001, Eurodram este o rețea europeană de traduceri teatrale care cuprinde aproximativ treizeci de comitete, în funcție de limba în care este făcută propunerea de texte dramatice. De exemplu, un text scris în limba engleză va fi evaluat de către comitetul englez. O traducere (în curs sau deja finalizată) în suedeză va fi trimisă comitetului suedez. Limba textului este așadar principalul criteriu de referință, fără distincție de naționalitate sau de reședință a autorului.

Fiecare comitet stabilește o selecție de trei texte în fiecare an, în urma unui apel de participare.

Propunerile vor fi evaluate după următoarele criterii:

-calitatea piesei și pertinența subiectului pentru peisajul teatral actual
-adaptarea piesei la un public european mai larg

Nu este oferit niciun premiu în bani, însa piesele selectate vor fi promovate de către traducători și alți profesioniști ai teatrului din spațiul european, prin intermediul rețelei Eurodram.